waar? wat? risico's bescherm! meer weten? download faq contact

“Ik draag adembescherming, dat zal wel voldoende zijn, toch?”

Er is nog veel onbekend over de gezondheidsrisico’s van nano. Maar om nu te voorkomen dat je er later ziek van wordt, kun je wel maatregelen nemen. Werk bewust dan zit je altijd goed. 
Wat betekent dat? Wat kun je doen? Vraag, voorkom, bescherm!

Vraag 

Steeds meer producten bevatten nanodeeltjes en dit is lang niet altijd duidelijk herkenbaar. Sommige producten worden geadverteerd met “nu verbeterd met nanotechnologie”, maar blijken geen nanodeeltjes te bevatten. Op andere producten wordt niets vermeld, maar die zijn wel gemaakt met nanodeeltjes. En natuurlijk zijn er nog veel meer producten waar geen ‘nano’ op staat en waar ook geen ‘nano’ in zit. Vraag daarom aan je leidinggevende, werkgever of leverancier waar je mee werkt.

Voorkom

Zit er nano in de producten waar je mee werkt? Is er een alternatief product waar geen nano in zit? Kies dat dan. Dat is de zekerste aanpak. Kan dat niet? Voorkom dan dat er stof of nevel in de lucht komt. Dat kan door een goed afzuigsysteem, zodat de lucht steeds schoon is. Schoon betekent: vrij van stof en nevel. Goede afzuiging betekent: met een HEPA-filter en zonder recirculatiesysteem (want anders komt vervuilde lucht weer terug). 
Uit metingen blijkt dat goede ventilatie goede bescherming biedt tegen blootstelling aan nanodeeltjes. 

Bescherm

Pas als voorkomen van blootstelling niet mogelijk is, bescherm je jezelf met persoonlijke beschermingsmiddelen. Je kunt je goed beschermen tegen nano door:
Adembescherming: is er kan op inademing van nanodeeltjes? Draag dan een halfgelaatsmasker met FFP3 (of HEPA) filter voor de juiste bescherming.
Beschermende kleding: kunnen nanodeeltjes op je huid komen? Draag dan een veiligheidsbril, nitril handschoenen en een niet-geweven overall met capuchon (bijvoorbeeld Tyvek). Als je veiligheidsschoenen draagt zijn ook je voeten voldoende beschermd. Met plastic overschoenen voorkom je dat je vervuiling mee naar buiten neemt.

Carrosserie stoplicht

Werk je veilig? Doe de test! Dit stoplicht is een hulpmiddel voor veilig werken met nanomaterialen of –producten maar biedt geen garantie.

Stappenplan Ondernemingsraden

Risico-inventarisatie- en Evaluatie (RI&E)

Leveranciersbrief

Meer weten over nano?

Hier vind je meer websites over nano.

Deze site is een initiatief van Vakcentrale FNV, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw
en mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    >>