waar? wat? risico's bescherm! meer weten? download faq contact

“Ik vind dat we wat moeten doen tegen werken in stof”

Er is nog veel onbekend over de gezondheidsrisico’s van nano. Maar om nu te voorkomen dat je er later ziek van wordt, kun je wel maatregelen nemen. Werk bewust dan zit je altijd goed. 
Wat betekent dat? Wat kun je doen? Vraag, voorkom, bescherm!

Vraag 

Steeds meer producten bevatten nanodeeltjes en dit is lang niet altijd duidelijk herkenbaar. Sommige producten worden geadverteerd met “nu verbeterd met nanotechnologie”, maar blijken geen nanodeeltjes te bevatten. Op andere producten wordt niets vermeld, maar die zijn wel gemaakt met nanodeeltjes. En natuurlijk zijn er nog veel meer producten waar geen ‘nano’ op staat en waar ook geen ‘nano’ in zit. Vraag daarom aan je leidinggevende, werkgever of leverancier <hyperlink brief leverancier aanklikken> waar je mee werkt.

Voorkom

Zit er nano in de producten waar je mee werkt? Kies  dan voor de zekerste aanpak. Want voorkomen is beter dan genezen. Onderzoek daarom altijd eerst of je blootstelling kunt voorkomen door de vorm. Kies bijvoorbeeld liever big bags dan met de hand storten, maar nog liever een vloeistof of pasta dan poeder. 
Is een andere product- of verpakkingsvorm niet mogelijk? Voorkom dan dat er stof of nevel in de lucht komt. Zorg er voor dat je zoveel mogelijk stofvrij werkt. Zorg in het laboratorium voor een goede afzuiging met een HEPA-filter en zonder recirculatiesysteem (want anders komt vervuilde lucht weer terug). 
Uit metingen blijkt dat goede ventilatie goede bescherming biedt tegen blootstelling aan nanodeeltjes. 

Bescherm

Pas als voorkomen van blootstelling niet mogelijk is, bescherm je jezelf met persoonlijke beschermingsmiddelen. Werk je als truckmixerchauffeur of werk je op de betonmortelcentrale? Draag dan goede beschermende kleding. Je kunt je goed beschermen tegen nano door:

Beschermende kleding: Werk je met betonmortel en is er kans dat je het op je huid krijgt? Draag dan altijd beschermende kleding. Dit betekent: beschermende kleding, handschoenen en veiligheidsschoenen. 
Adembescherming: Is er kans op inademing van nanodeeltjes? Draag dan een halfgelaatsmasker met P3 (of HEPA) filter voor de juiste bescherming. Draag dat zeker ook wanneer je werkt met uitgeharde betonmortel waarin nanovezels of nanobuisjes zijn verwerkt.
Overige bescherming: Werk je met pure nanomaterialen, bijvoorbeeld bij de productontwikkeling op het lab, en is er kans dat je dat op de huid krijgt? Draag dan een veiligheidsbril, nitril handschoenen en een niet-geweven overall met capuchon (bijvoorbeeld Tyvek).

Handige hulpmiddelen

Stappenplan Ondernemingsraden

Risico-inventarisatie- en Evaluatie (RI&E)

Leveranciersbrief

Meer weten over nano?

Hier vind je meer websites over nano

Deze site is een initiatief van Vakcentrale FNV, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw
en mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    >>