waar? wat? risico's bescherm! meer weten? download faq contact

“De materialen worden steeds kleiner en fijner, dat stuift enorm” 

In Nederland zijn iets meer dan 100 producten met nanodeeltjes op de markt. Het aantal 'nanoproducten' groeit snel. Nano zit bijvoorbeeld in T-shirts en sokken om zweetlucht tegen te gaan. In sommige voedingsmiddelen als anti klontermiddel. In diverse cosmetica, elektronica en smart phones. Door nanodeeltjes wordt beton sterker, computers sneller en gaan batterijen langer mee. 

Waar in de betonmortelindustrie?

In de betonmortelindustrie kun je in aanraking komen met nanoproducten in de centrale, het lab, de truckmixer en bij service en onderhoud, bij reiniging van de mixer en bij calamiteiten. 
Voorbeelden van betonproducten met nano zijn:

  • Mortel of vulstoffen voor ultra hoge sterkte beton. Nano-silicium dioxide, beter bekend als silica fume, wordt aan betonmortel toegevoegd om de 'betonpakking' te bevorderen en de hydratatie van cement te optimaliseren zodat een zeer dichte, zeer sterke betonstructuur ontstaat.  
  • Vezeltoevoegingen die de mortel elastischer maken en beschermen tegen scheuren. Er zijn nano-vezels in ontwikkeling die beton in de toekomst gaan beschermen tegen scheurvorming. Op dit moment wordt dergelijk beton nog niet op commerciële schaal toegepast in de betonmortelindustrie.
  • Mortel of hulpstoffen met een anti-graffiti werking. Silica fume levert ook een extra glad en weinig poreus oppervlak. Daardoor is graffiti makkelijker te verwijderen.  

Waar zit verder nano in?

In 2009 is er in opdracht van Arbouw een studie verricht naar Gebruik van Nanoproducten in de Nederlandse Bouwnijverheid. De conclusie luidde dat het gebruik van nanoproducten in de Nederlandse bouwnijverheid in 2009 nog zeer beperkt is. Het gaat dan om glascoatings, muurverven, asfaltcoatings, parkjetlakken, hoogsterktebeton en betonreparatiemiddelen. Gebruik van Nanoproducten in de Nederlandse Bouwnijverheid dec. 2010
Een algemeen compleet overzicht van alle producten waarin nanodeeltjes zitten of die gemaakt zijn met nanotechnologie bestaat niet. Maar je staat niet met lege handen.
De Voedsel- en Warenautoriteit heeft een overzicht gemaakt van alle nanoproducten die in Nederland te koop zijn. Klik hier voor een overzicht.
In de Verenigde Staten houdt het Woodrow Wilson Center een omvangrijke database bij van commercieel verkrijgbare nanoproducten.
Elke week komen er nieuwe producten bij. Van kleurloze zonnebrand tot krasvaste autolak of bacteriedodende broodtrommels. Maar let op: dit overzicht is gebaseerd op marketing informatie van de producent. Dat kan dus misleidend zijn. Maar het geeft je wel een richting. 

Ook in jouw bedrijf?

Werk je met nanomaterialen? Om daar achter te komen kun je op het gevaarsetiket van een product kijken.  Helaas is die vermelding niet verplicht. En op betonmortel zit geen etiket. Dus soms weet je het gewoon niet.

Wat kun je dan doen? Zie meer weten.

Meer weten over nano?

Hier vind je meer websites over nano.

Deze site is een initiatief van Vakcentrale FNV, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw
en mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    >>