Veelgestelde vragen
Wat is nanotechnologie
Wat is nanotechnologie? Hoe klein is een nanometer? Is nanotechnologie nieuw? Wat maakt nanodeeltjes zo bijzonder? Wat zijn er voor nanoproducten op de markt?
Hoe weet ik of ik met nano werk
Waar kan ik een compleet overzicht vinden met nanoproducten? Hoe weet ik of een product nanodeeltjes bevat?
Wanneer loop ik risico op blootstelling aan nano
Zijn er risico’s verbonden aan nanotechnologie? Wetenschappers en beleidsmakers erkennen dat er gebrek is aan kennis over de langetermijn effecten van nanotechnologie en in het bijzonder van ‘kunstmatige gemaakte’ nanodeeltjes. De milieu- en gezondheidsrisico’s van deze kleine deeltjes zijn moeilijk te meten en verschillen sterk per toepassing. Sommige nanodeeltjes zouden mogelijk DNA schade kunnen veroorzaken met kans op kanker. Of nanodeeltjes zouden zich kunnen ophopen in de cellen van planten, dieren en mensen. Waarschijnlijk maakt het een groot verschil of de deeltjes via onze longen, ons voedsel of via de huid ons lichaam binnenkomen. Kortom, er is nog veel meer onderzoek nodig. Daarbij lijkt het er steeds meer op dat nanodeeltjes met name in pure vorm een risico vormen. Wanneer deze deeltjes zijn opgenomen in een product zoals een coating of een plastic-composiet lijkt dat risico lager.
Waar vind ik meer informatie over risico’s van nano
Wordt er voldoende onderzoek gedaan naar de risico’s van nanotechnologie? Wie houdt zich in Nederland bezig met risico-onderzoek naar nanodeeltjes?
Wat is er aan wet en regelgeving over nano
Wat doet de Nederlandse overheid en politiek om mogelijke risico’s te beperken? Bestaat er al (Europese) wetgeving om het mogelijke risico van nanotechnologie te beperken? Wat zegt de Arbowet over nano? Wat vindt de vakbond van nano?
|